mockimage

Irfan Šljivo i Suad Krilašević kreirali prvu digitalnu platformu “BH akademski imenik”

12:25 • 09.03.2024

Doktori nauka Irfan Šljivo i Suad Krilašević kreirali su prvu digitalnu platformu “BH akademski imenik” za istraživače u Bosni i Hercegovini i dijaspori, s ciljem umrežavanja, saradnje i dijeljenja naučnih otkrića, prenosi Interaktivni portal za dijasporu Bosne i Hercegovine.

Ovo je prva akademska platforma u Bosni i Hercegovini. Nastala je kroz saradnju Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT) i kompanije RUnIT. Partner projekta je Bosansko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS).

BH Akademski imenik nastao je s ciljem podrške istraživanju, upravljanju i prikazivanju istraživačkih podataka, kao platforma za bosanskohercegovačke istraživače

Troškove razvoja ove platforme trenutno pokriva RunIT, a troškove uposlenih nemaju, jer svi rade volonterski jer kako kažu ulaganjem u nauku vide šansu za napredak bosanskohercegovačkog društva, s ciljem da ova zemlja postane svima ugodna za život.

Inače, Irfan Šljivo magistrirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a doktorat iz filozofije odbranio je u Švedskoj na Mälardalen Univerzitetu, od 2019. godine radi kao computer scientist u NASA Ames istraživačkom Centru u Kaliforniji, unutar Robust Software Engineering grupe.

Suad Kričašević, trenutni predsjednik ANNT, ima 28 godina, doktorirao je na Tehničkom Univerzitetu u Delftu u Holandiji, te stekao titulu doktora tehničkih nauka iz oblasti automatike.